torsdag 14 september 2017

Insändare i Ljusnan 12/9 2017

SKILJ PÅ KYRKOVAL OCH RIKSDAGSVAL!
Politiskt engagemang bör uppmuntras, inte bara vart fjärde år. Att inte vara medlem i något politiskt parti är att svika demokratin. Ja, att åka snålskjuts på den En förklaring till att Socialdemokraternas medlemskader på bara en generation minskat från över en miljon till mindre än 100 000 är visserligen att kollektivanslutningen 1991 äntligen avskaffades. Men även övriga klassiska partier har genomgått en liknande utveckling - eller snarare avveckling.
Istället för att på allvar engagera sig politiskt och långsiktigt utveckla partiernas ståndpunkter, har stora delar av svenska folket valt att bli passiv valboskap eller proteströsta på ett direkt otäckt parti som Sverigedemokraterna, som likt Vänsterpartiet kommer att få mycket svårt att fira ett 100-årsjubileum. Det är ju partier som inte bara har en del lik i garderoben - det har ju de flesta - utan som rent av haft sitt unika säljargument och själva sitt existensberättigande i extrema åsikter som rasism eller revolution med våld. Ironiskt nog har nog de som, kanske utan att själva vara rasister, valt att göra ett parti som Sverigedemokraterna till sitt språkrör snarast försenat den åtstramning av flyktingpolitiken man ville se. SD har ju varit så politiskt belastat - långt före järnrörsskandalen - att i det längsta ingen velat förknippas med dem och deras förslag.  
Men nu ligger SD:s valsedlar utlagda i massor av vallokaler i Svenska kyrkan! Bara det borde väl räcka för att folk ska förstå att alla politiska partier - inte bara SD - måste ut därifrån! Själva systemet att en kristen kyrka, eller vilken ideell organisation som helst, ska styras av rådande politiska majoritet är sjukt, oavsett om statsministern heter Jimmie Åkesson eller, vilket jag föredrar, Stefan Löfven.
Så gott folk: engagera er politiskt och rösta på politiska partier i valet 2018! Men årets septemberval är faktiskt ett kyrkoval, så rösta denna gång på någon av de helt fristående grupperna FK (Frimodig kyrka), POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) eller ÖKA (Öppen kyrka). Det är ju direkt tondövt, för att inte säga fatalt, att i kyrkan ställa upp som ett borgerligt alternativ. Och vi behöver förstås inte ett socialistiskt heller. Utan ett kyrkligt.
Andreas Holmberg, Iggesund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar